pondělí 9. července 2012

Kehila Praha opět prokázala svou nezpůsobilost

Dnes mne zarazilo dosti zásadní, ne-li přímo zlomové rozhodnutí pražské "židovské" obce. 

Patrně jistě víte, že v Judaismu je zakázáno, aby žena prováděla úkony související s různou rituální činností, atd. a mezi to samozřejmě patří i výuka Tory a z ní jdoucí halachy. Tento prohřešek si v Praze zatím dovolila jen Bejt Simcha. Dům smíchu, kde rabínka a skupinka homosexuálů jsou to pravé ořechové. - Nestyďme se za to, v západní Evropě má každý svá práva - že se ale dočkáme tohoto přístupu i od pražské Kehily, která se snaží dlouhodobě hrát na ortodoxní obec, to by jistě nikdo nečekal.



Začalo to vše neveselým příchodem rabiho Davida Petera, kterého si nechala obec po 13 dlouhých let vychovávat v ješivě v Izraeli. Asi zbytečně a věřím tomu, že s tímto "rabínem" čeká Prahu zásadní období ... úpadku.

Email ve znění....

Dobrý den,
v pondělí 12.3. 2012 odpadá vyučování rabína Petera a ve středu 14.3. 2012 povede hodinu Talmudu místo pana rabína jeho žena paní Elise Peter Apelbaum.

S pozdravem
Alžběta Turková
(sekretářka rabinátu)

... by porazil asi každého.

Že pan rabín Peter má celkově dost velký problém s jakoukoliv zbožností, není schopen se zajít pomodlit do synagogy i když sedí vedle v baráku nad knížkou, zatímco několik Židů běhá venku kolem synagogy a prosí turisty, zdali by jim nedoplnili minjan, na to jsem si museli po jeho příchodu rychle zvyknout. Praha byla v přístupu rabínů vždy dost speciální a halachický předpis, že muž je povinen vyhledávat mijan, je jim akorát ke srandě. Museli jsem si zvyknout i na to, že pojetí tradiční halachy, slovy Davida Peterů, je absolutně mimo jakýkoliv rámec tradic, a sám prostě mluví a mluví a neuvědomuje si ani to, že už vypráví novinky ze světa, které zapomněl oddělit od výuky, takže si vesele lidí zapisují věci, které vůbec do tradic nepatří. Ale to, že zavede v Kehile záskoky žen, které budou muže vyučovat Talmud - to je opravdu síla! 

Bejt Simcho vítej u nás!